söndag 31 augusti 2008

Grön helg i Umeå!

Har det varit. Kom ikväll hem från Umeå där vi (Joakim, Tone och jag från GU Härnösand) deltagit på Norrlandshelgen och GU region Norr-läger. Det har varit en spännande helg, massa trevliga människor och intressanta föreläsningar. GU:s ena språkrör Jakop Dalunde höll en föreläsning om köttkonsumtion och dess påverkan på klimatet och även en GREAT föreläsning om ungas hälsa som handlade rätt mkt om skolpolitik och arbetslinjen som De Gröna vill jobba för att byta ut mot mindre klimatpåverkan och bättre livskvalitet för människor. Det kändes extra bra att sen höra på radion att 70 % av en grupp professorer på området inlärning hos barn och ungdomar som deltagit i en undersökning INTE trodde på björklunds tes om att betyg tidigare i skolan kommer att leda till större kunskap bland eleverna. Endast 10 % av de tillfrågade trodde att tesen skulle kunna stämma. 

Och såklart, inte att förglömma, EU-utträdesdebatt mellan de mycket duktiga debattörerna Carl Schlyter (Ja till utträdeskravet) och Maria Wetterstrand (Nej till utträdeskravet). Wow. Grymt. De var skitduktiga debattörer bägge två. Men jag kan tycka att det mest blev prat om hur dåligt EU är. Det är knappast någon nyhet och det tycker bägge sidorna. Huruvida vi har störst chans att påverka inom eller utanför EU pratades det inte så mkt om.. Synd. 

Hm... Alltså, rent ideologiskt sett är jag övertygad om att det är bäst att gå ur. Om vi går ur kan vi driva en ännu bättre miljöpolitik och slipper dåliga begränsningar kring bl.a. migrationspolitik. Jag vill inte att Sarcozy och andra främlingsfientliga högerpolitiker ska få sätta upp regler för Sveriges migrationspolitik. Frågan är bara om utträdet är reellt möjligt och om MP inte bara förlorar stöd och trovärdighet genom att driva utträdeskravet. Men vi ska ju inte driva populistisk, medhårspolitik och jag är ganska säker på att jag kommer att rösta för att behålla uttrådeskravet. Som Carl sa: Det känns rätt skumt att rösta ja när man i själva verket är emot. Förvirrat. Undrar hur många som kommer att råka rösta "fel"... :p

Helgens knasigaste: MP:aren som trots Jakops mkt tydliga klargörande om att målet med att driva en politik för en minskad köttkonsumtion INTE var att få alla att bli vegetarianer argumenterade mot Jakop och tyckte att han skulle få fortsätta äta sitt lokalproducerade kött. Precis det som han så oerhört tydligt sagt. 

Helgens förvirring: Peter Eriksson som signerade MP Umeås affischer med "Hälsningar från kommundagen". Hehe, det kan inte vara lätt att vara språkrör.

Helgens tröttaste: Vi GU Norr:are som inte orkade stanna kvar på discot på lördagkvällen, trots att det var vi som var arrangörer. Men jag sov faktiskt nästan ingen natten mellan fredag och lördag.

Helgeng gulligaste: Maria W:s son som hellre än att hänga med anders ville vara med uppe vid talarstolen: "Nej, jag vill inte leka mer med Anders!!!" Feel the diss, Anders ;)

Sammanfattningsvis var det en jättebra helg, intressant och med många trevliga gröna människor.

3 kommentarer:

Maria Ferm sa...

Låter jättekul! Så synd att jag inte kunde komma upp!

Linn sa...

well, det kommer fler gröna saker i norr, det ser vi till :) i vår fåru komma och berätta hur du debatterade med han läskiga sd:aren almqvist.

M. Teddytass sa...

"Hälsningar från kommundagen" riktigt lustigt skrivet av Peter! Helgen var ju helskön hur som helst. Det här måste göras fler gånger!