söndag 6 juni 2010

Sverige, den 6:e juni 2010

Idag är det nationaldagen. Sveriges nationaldag.
Min dag har spenderats på samma sätt som den föregående, med skillnaden att jag idag tänkt extra mycket på vad sjukt det är att vi som har det så otroligt bra här, som lever i ett överflöd, inte tar emot fler människor som skulle kunna få ta del av allt bra vi har i det här landet, och skulle kunna få vara med och utveckla det, förbättra det. Den här dagen betyder egentligen ingenting särskilt för mig, men jag blir oerhört ledsen när den används som någon slags symbol för ett Sverige jag inte vill leva i, ett kallt och osolidariskt Sverige som prioriterar de infödda invånarna i alla lägen, trots att det finns miljontals människor som behöver hjälp och skydd runt om i världen, trots att nya invånare kan bidra till ett land med många fler erfarenheter, kunskaper och sätt att se på saker. Bidra med mångfald.

Sverige är ett på många sätt väldigt bra land att leva i, ja, och jag har mycket att vara glad och tacksam över som hade turen att födas här. Sverige har på många sätt bidragit till att göra den här världen till en bättre plats för människor att leva i, ja. Och det kan jag väl vara stolt över, eller nåt. Eller stolt, jag vet inte. Jag är stolt över saker jag personligen bidragit till, och jag kan bli stolt över mina vänner eller min familj. Men eftersom jag inte känner att jag varit med och byggt det här landet, jobbat i det, eller på annat sätt bidragit till att det är vad det är, är nog inte stolthet rätt ord. Precis som jag inte känner skuld och skam över allt dåligt som görs/har gjorts i Sveriges namn. Det har också skett mycket fruktansvärt i och av Sverige, världens första rashygieniska institut byggdes här, vi tvångsavvisar varje år stora mängder hjälpssökande människor. Jag är självklart ledsen för det, som jag är glad över det som är bra med Sverige, och jag hoppas verkligen att vi efter valet 2010 kan fortsätta att utveckla det som är bra med Sverige, istället för att fortsätta på den utveckling jag tycker att regeringen slagit in på, med hårdare krav, fler utvisningar, och ett allmänt hårdare klimat för normavvikare.

Fram till, och efter valet i höst jag vill vara med och bidra till ett Sverige som är öppet för fler människor, som tar tillvara på människors kunskap och kraft, istället för att ständigt prioritera vissa grupper i samhället. Ett Sverige att vara stolt över, utan varken främlingsfientliga partier eller andra partier som driver samma politik.

FLER OM NATIONALDAGEN: Maria Ferm, Jakob Lundgren
, Christian Valtersson

Inga kommentarer: