torsdag 26 februari 2009

IPRED är igenomröstad

Igår röstades alltså, som säkert ingen missat, IPRED, lagen mot fri fildelning på nätet igenom i Sveriges riksdag. Syftet med lagen må vara bra och riktigt, att upphovsmän och -kvinnor ska få betalt för sitt arbete, men jag tror absolut inte att denna lag är rätta vägen att gå. Man kan inte backa in i framtiden. Återigen har regeringen Reinfeldt brutit mot ett av sina löften, Reinfeldt lovade nämligen att de, om de hamnade i regering, inte skulle jaga en hel ungdomsgeneration. Ungefär vad denna lag går ut på. Den är rättsosäker, och står fullt ut på de stora film- och skivbologens sida. Det är inte artisterna som tjänar mängder av pengar på skivindustrin, bara ca 3% av intäkterna från en skiva går till artisten. Resten går rakt ner i fickan på skivbolagen. 

Ett enkelt tankeexperiment: Vad händer när skivbolagen släpper plattor utan artister? Svaret är uppenbart.
Däremot kan artister fortfarande framföra sin musik utan skivbolag.

Att förespråkarna för lagen (den borgerliga alliansen+socialdemokraterna) påstår att de som skapar film och musik måste kunna ingripa när deras verk stjäls, känns för mig inte som ett tillräckligt starkt argument gentemot den personliga integriteten, att oskyldiga riskerar att drabbas - då ett nätverks innehavare inte nödvändigtvis behöver vara samma person som laddat ner film/musik från det, eller att de stora film/skivbolagen kommer att ha möjlighet att kräva enorma summor pengar från enskilda individer. Jag tror helt enkelt inte på att det är upphovsmännen/kvinnorna som kommer att gynnas av detta, utan film- och skivbolagen. De stora förlorarna blir folket. Det känns skönt att veta att i alla fall Miljöpartiet står på folkets sida. Lage bloggar om hur debatten gick.

Ännu ett integritetskränkande förslag drivs igenom. Man kan tycka att det inte varit så farligt hittills, men vad blir nästa steg? Och vart har friheten egentligen tagit vägen hos de "liberala" allianspartierna?

Inga kommentarer: