måndag 8 mars 2010

En av årets viktigaste dagar!

Aningen sent, kommer mitt internationella kvinnodageninlägg:

Idag är det den 8:e mars, enligt mig en av årets viktigaste dagar. Speciellt i år, eftersom det 2010, året som jag hoppashoppashoppas ska ge Sverige den första rödgröna regeringen nånsin, är precis 100 år sedan Clara Zetkin tog initiativ till det som blev Internationella Kvinnodagen.


Hipp hipp hurra för de framsteg vi sedan dess lyckats ta, vad gäller jämställdheten mellan kvinnor och män. Kvinnor har idag rösträtt, kvinnor kan ha samma yrken som män, kan ha samma kläder, är i viss mån representerade på höga poster inom politiken, och i övriga samhället et.c.

I Sverige och i många andra länder har kvinnor idag juridiskt sett samma rättigheter och skyldigheter som män. Men än är världen långt ifrån jämställd. I Sverige, som brukar omtalas som ett av världens mest jämställda länder, har vi en av världens mest könssegregerade arbetsmarknader. Kvinnor har fortfarande inte på långa vägar 50% av makten inom i princip någon sektor, varken politiskt, socialt eller på arbetsmarknaden. Kvinnor ligger inte alls på samma lönenivåer för samma arbete, och fortfarande anses det, vara "okej" att våldta en tjej, så länge hon har "fel" klädsel eller har druckit lite för mycket. Åtminstone om en ska tro hur många våldtäktsåtalanden som leder till fällande domar.
År 2007 polisanmäldes i Sverige 12 921 sexualbrott, vilket inkluderar bland annat sexuellt ofredande, sexuellt tvång eller våldtäkt. Och då har vi ändå en lagstiftning i Sverige som säger att en person måste göra motstånd för att det ska räknas som ett sexuellt övergrepp. Vi räknar alltså inte med alla de fall där brottsoffret "övertalas", fysiskt eller verbalt, att ha sex.

Drygt 25 000 kvinnor utsätts för misshandel varje år, och Brottsförebyggande rådet räknar ändå med ett stort mörkertal. Bara en femtedel antas anmäla misshandeln.

Män står för ca 80% av alla de brott som begås i Sverige, och nästan uteslutande män begår grövre våldsbrott och hatbrott.


Jag tror inte att män är djur. Jag tror inte att män genetiskt skulle ha nån sorts betingning att använda våld, begå fler brott, eller på andra sätt bete sig svinigt. Men jag tror att det samhälle vi lever i idag, fortfarande är byggt på trånga, konstruerade mallar för hur kvinnor respektive män ska bete sig. Och jag tror att dessa mallar orsakar mycket onödigt lidande i världen, för såväl kvinnor som män. Att vi, med en aktiv jämställdhetspolitik och mycket vardagsaktivism, kan få se ett samhälle utan dessa, kan få se en ny generation växa upp till fria, och lyckligare individer.

Det finns många andra områden där vi i Sverige, och världen, ännu har en lång väg kvar att vandra innan vi kan vara nöjda, men jag hoppas och tror att en rödgrön valseger i september kan ta oss åtminstone en bit på vägen. Genom att ge barn en möjlighet att utvecklas utan könsstereotypa ramar, ge pojkar möjlighet att utvecklas till individer med förmåga att kommunicera och uttrycka tankar och känslor på andra sätt än genom våld, genom att hela tiden låta ett jämställdhetsperspektiv genomsyra all politik, tror jag att vi kan nå ett jämställt samhälle - på riktigt!

Läs den rödgröna bloggstafetten som pågått under dagen, för att få lite mer koll på hur ett rödgrönt perspektiv på jämställdhet ser ut.

Detta blogginlägg är också riktigt bra!

1 kommentar:

Mia sa...

Ja, underskatta aldrig en medvetslös kvinnas förmåga att attrahera...
Det är märkliga lagar vi har där man faktiskt anser att männen är djur eftersom det är helt OK att de inte kan stå emot sin lust när de får ett nej, eller inte kan uppfatta icke samtycke. Lika märklig syn på mannen som kvinnan kan man tycka.

Jag hörde också ett spännande reportage på TV härom dagen där man berättade om att kvinnor i New York faktiskt går om männen vad det gäller löner inom vissa yrkesområden. Kvinnor med mer initiativ, utbildning och stark drivkraft. Vi är på gång!

Ja, vilken härlig kväll det var på bibblan och hoppas också att fler dagar på året kan vara kvinnodagar!