fredag 20 augusti 2010

Migrationspolitiska tips i valtider!

Skriver så sällan själv egna, seriösa bloginlägg, men som vanligt publiceras och visas det en väldig massa läsvärda grejer ändå, tänkte passa på att tisa om några bra grejer jag läst på senaste gällande migrationsfrågorna:

Folkpartiet har ju som vanligt så här i valtider satt igång med att presentera sina populistiska "härma-sd-utspel", bland annat ett om att förbjuda burka och niqab i skolan, samt nu senast genom Nyamko Sabunis nyutkomna bok om att vi ska ha särskilda, snävare regler i föräldraförsäkringen och fler "enkla, lägre betalda jobb" för utlandsfödda medborgare . Det har skapat debatt, vilket så klart är otroligt viktigt, eftersom partiet för sjutton sitter i regeringsställning och har en ytterst reell möjlighet att påverka människors bild av invandrare samt hur den politiska debatten på området förs. Så, här kommer ett axplock av kritiska röster om det s.k. liberala folkpartiet i Sverige:
  • Journalisten Erik Sandberg skriver om Folkpartiet "liberalernas" utveckling de senaste åren, något väldigt viktigt att läsa för den som vill vara säker på att rösta på ett politiskt alternativ som på riktigt står upp för de liberala värderingarna.
  • Maria Ferm skriver på Sourze om Folkpartiets förslag om burka- och niqabförbud i skolan (en synnerligen irrelevant fråga i Sverige, då det handlar om ett fåtal individer som det överhuvudtaget skulle vara aktuellt för). Maria bloggar också här och här om folkpartiet kopplat till migrationsfrågor.
  • Lisa Magnusson bloggar om fikarumsrasisterna Folkpartiet.
  • Jakop Dalunde bloggar och reflekterar över utvecklingen i partiet och välkomnar de liberaler som lessnat på allt det invandringsfientliga i folkpartiets förda politik, till miljöpartiet, som står upp för individens rättigheter och mot alla former av diskriminering.
  • Grön Ungdom skriver pressmeddelande om samma sak.
Här finns också en debatt värd att kolla på, mellan Grön Ungdoms ena språkrör Maria Ferm och LUF:s ordförande Adam Cwejman. Personligen har jag väldigt svårt att förstå hur så många unga människor som är för en mer human migrationspolitik, och liksom miljöpartiet och Grön Ungdom har en vision om fri migration, kan välja att stödja folkpartiet, som jag menar för en politik långt, långt bort från den visionen. Jag anser att Folpartiets förda politik istället för Sverige i direkt motsatt riktning, med två skilda grupper - etniska svenskar och "nysvenskar", något jag är övertygad om kommer att spä på fördomar och ännu mer segmentera "vi- och dem-samhället".

Jag tror att det som behövs är insikt om att vi människor faktiskt alla har samma grundläggande behov av trygghet och tillhörighet, och en politik som också leder till ett samhälle där alla kan känna detta. Inte en politik för ett vi- och dem-samhälle, inte två olika politiska debatter, inte olika regler för olika grupper, inga ekonomiska klyftor.

Inga kommentarer: