tisdag 10 augusti 2010

Pride 2010 och ännu en anledning att rösta rödgrönt i höstens val

Som vanligt är jag väldigt efter med att blogga om "aktuella händelser", men eftersom jag tycker att hbt- och lika rättsfrågor är väldigt viktiga, så kommer här iaf ett sent Pride-inlägg, tillägnat alla dem som i år, för första gången vågade gå med i paraden (ingen nämnd, ingen glömd).

Under årets Pridefestival arbetade jag som volontär (första gången pga 18-årsregeln) i Pride park, något som var väldigt kul, men som innebar att jag prioriterade sömn och umgänge de timmar jag hade ledigt, istället för att som förra året gå på en massa intressanta seminarier, föreläsningar, utställningar och liknande i Pride House. Det kändes lite tråkigt, men det kändes också väldigt kul att få vara med och bidra till den hetaste festivalen i Sverige.

I paraden åkte jag med de rödgröna, som hade ett dansande rödgrönguldigt flak. Nedan syns jag, Frida, Mel och Ida på flaket (OJ, vad vi rockade genom Stockholm!)


...samt årets upplaga av Linn-Miki-på-rödgrönt-Prideflak :)


Under Prideveckan publicerades ett mycket modernt och intelligent blogginlägg från den kristdemokratiska riksdagsledamoten Annelie Enochsson som verkar upprörts väldigt mycket över att människor som vanligtvis tvingas få heteronormen uppkörd i ansiktet, för en gång skull får "vara som vem som helst" och njuta av det. Jag tycker att det är rätt läskigt att den typen av inskränkt synsätt finns i ett av Sveriges regeringspartier. Läs också Jakob Lundgrens inlägg om hur (kd) i fyra år nu fått styra Alliansens hbt-politik. Än mer läskigt...

En grupp som störts av denna (icke-existerande) politik är RFSL Ungdom som en tid nu drivit en kampanj som heter "Vem lyssnar?" som vill uppmärksamma det våld som är många hbt-ungdomars vardag, och som också vill visa på bristerna på hbt-kompetens inom bl. a. socialtjänst, skola, vård, och omsorg, samt ifrågasätta varför samhället inte lyssnar när så många hbt-personer (dubbelt så många som bland hetero-personer) utsätts för våld inom familjen.

I paraden gick därför en del av RFSL Ungdom-aktivisterna framför lastbilen och såg ut så här:
FOTOGRAF: LINNEA ORNSTEIN

Mycket cred till dem och deras grymma kampanj!

Sedan Pride har det också kommit två stycken rödgröna uppgörelser om den HBTQ-politik vi ämnar driva om det blir maktskifte i valet. Dels en om det ansvar en rödgrön regering lovar att ta för HBT-personers rättigheter internationellt och en om stärkta rättigheter för transpersoner.

En undersökning som transföreingen KIM släppte i samband med Pride, visar också att (v) och (mp) har de riksdagsledamöter med, enligt deras klassning, bäst inställning till olika transfrågor, att de rödgröna är bättre ur en transsynvinkel, men att (kd)-ledamöterna fortfarande anser att transpersoner bör tvångssteriliseras efter ett genomfört könsbyte. Hur hett känns det, i 2010-talets Sverige?

Ännu ett undersökningsresultat släpptes i Pride-tider, den valårsåterkommande RFSL-undersökningen om HBT-politik. I denna fick sex riksdagsledamöter full pott i, alla sex rödgröna.

Med tanke på ovanstående, kan jag inte komma fram till något annat än att det finns ytterligare ett skäl att rösta (röd)grönt i valet, om du tillhör någon av alla dem som enligt Reinfeldt bara intresserar sig för särintressen, eller om du, enligt vår käre socialminister tillhör dem där "overklighetens folk"...
I SO DO!

Till nästa års Pride (jag längtar redan!) minns att: All kärlek är bra kärlek!

Inga kommentarer: